Sıvama Nedir?



Eksenel simetrik bir parçanın , dönen bir takım veya merdane kullanılarak dönen bir mandrel üzerinde yavaş yavaş şekillendirildiği metal şekillendirme yöntemidir. Piyasada yaygın olarak kullanılan üç türü vardır :
1. Geleneksel sıvama
2. Kaymalı sıvama
3. Tüp sıvama
Kenarları içeriye doğru dönük , dönel şekilli kaplar sıvama ile imal edilirler. Düz sac rondela veya önceden preste bir ön şekil verilmiş iş parçası sıvama tezgahlarının miline takılmış olan kalıbın alnına dayanır ve bir baskı ile desteklenir iş parçasının ortası delik olduğu takdirde , rondela bir vida ile kalıba tesbit edilir. Tezgah çalışmaya başladıktan sonra , sıvama kalemiyle rondelanın ortasından çevresine doğru bastırılarak parçanın kalıbın şeklini alması sağlanır. Şekil 2.59 „ da geleneksel sıvama yöntemi görülmektedir.


Şekil 2.59. Geleneksel sıvama yöntemi

Sıvama kalemlerinin uç kısımları küreseldir ve iyice parlatılmıştır. Çalışma esnasında kalemin uç kısmına sabunlu su ile yağ sürülür. Kalem parçaya bastırılırken , bir destek üzerine bağlanmış bas ruloları kullanılır. Sıvama tezgahlarının çok basit bir tornayı andırırlar. Herhangi bir torna tezgahı da bu iş için kullanılabilir.


Şekil 2.60. Sıvama işlemi 
Sıvama kalıpları genellikle sert ağaçtan yapılır. Çok sayıda yapılması gereken parçaların kalıpları ise , demirden yapılır. Kalıplar tezgah miline vidalanarak takılırlar. Kenarı içe dönük kaplar imal edildikten sonra kalıbın içerisinden çıkarılabilmesi için , bu tip parçaların kalıpları parçalı yapılır ve iş parçasının içerisinden kalıp parçalar halinde çıkarılır. Şekil 2.60 „ da sıvamaya ait bir uygulama görülmektedir. Az sayıda imali gereken saçtan mamul kap şeklindeki parçalar da sıvama ile imal edilirler. Çünkü sayılarının azlığı , preste şekillendirilmeleri için gerekli kalıbın maliyetini karşılayamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder