TEL EROZYON TEZGÂHINDA NELER YAPABİLİRSİNİZ?


TANIMLARSAK,

Tel Erozyon Tezgâhları, Elektro Erozyon İşlemi’nin özel bir şekli olup, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken bir tel kullanır. Bu makara üzerine sarılı pirinç veya bakır tel, sürekli olarak ilerletilir. Bu ilerletme  nümerik kontrollü muhtemelen Lineer Bilyeli Kızaklarla yataklanmış bir tablaya bağlı işin kesilme pozisyonuna göre hareket ettirilir. Bu işlem ya hassas yapılan testere ile kesme ve ya oyma işlemine benzer dış erkek zımba veya dişi zımba gibi iç yüzeylerin işlenmesinde kullanılır.

 NASIL ÇALIŞIR?

Dalma Tip Elektro Erozyon İşleminde yukarıda açıklandığı gibi istenilen delik veya parça şekline ve ölçüsüne göre bir saf elektrolitik bakır veya grafit elektrot kullanılmakta iken, Tel Erozyonda ise yukarıda açıklamış olduğumuz gibi genellikle elektrot olarak pirinç ve ya bakır tel kullanılır. Bu da düz plâka malzemelerden çevresel ve ya çok değişik profilleri olan parçaların istenilen boy ve hassasiyette kesilerek işlenmesini mümkün kılar.

NELER KESER?

Tel Erozyon Tezgâhları beş eksen kullandıkları için ( X,Y,Z,U,V ), konik parçalar, (0,25mm tel kullananlar) Ø 0,5mm ye kadar olan zımba delikleri, dar ve uzun kanallar, dişliler, elipsler, gibi çizimi bilgisayar ortamına Tel Erozyon tezgâhının kullandığı formatta aktarılmış karmaşık şekilli parçaların üretimi, istenilen hassasiyette sağlanır. Tungsten karbür, süper alaşımlar, titanyum, çok kristalli elmas, çok kristalli bornitrür ve saf molibdeni ve içerisinde elektrik iletimini engellemeyecek her türlü malzemenin kesimi Tel Erozyon Tezgâhında yapılabilmektedir.

 NİÇİN TEL EROZYON?

Tel Erozyon tezgâhları aracılığı ile özellikle kesme ve bükme kalıpçılığı ve kalıpçıları rahat bir nefes almış, her ne kadar el melekelerinin büyük oranlarda kaybolmasına sebebiyet verse de, dişi plâkaya zımba alıştırmakta harcadığı günler ile ölçülebilen zamanlarını, başka kalıplara kaydırarak hız kazanmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder