ELEKTROEROZYON TEKNOLOJİSİ


Elektroerozyon tezgahı ülkemiz için yeni sayılan bir tezgah olmakla beraber dünyada klasik takım tezgahları arasında yer almaktadır. Özellikle kalıp imalatçılarının vazgeçilmez bir tezgahı durumundadır.

Elektrik ileten her malzeme elektroerozyon tezgahı ile işlenebilir. İşleme için bir şablona ihtiyaç vardır. Tezgah bu şablonun negatifini iş parçasına işler.

Elektroerozyon tezgahında, kontrollü elektrik arklarıyla talaş kaldırılır. Her bir ark iş parçası üzerinde küçük bir krater meydana getirir. Arkın sürekli dolaşmasıyla şablonun şekli karşı tarafa geçirilir. Klasik tezgahların aksine bu teknikle sertleştirilmiş parçalar ve sert maden uçlar kolaylıkla işlenebilir. Bu özellik, tezgaha çok önemli bir uygulama sahası açmaktadır. Elektroerozyon tezgahının önemli bir avantajı da kesme kuvvetinin olmamasıdır.

Elektroerozyon tezgahının en önemli sınırlaması, diğer tezgahlara göre çok yavaş talaş kaldırmasıdır. Bu dezavantaj tezgah otomatik çalışılabilir hale getirilerek (bu sayede operatörün başında beklemesi gerekmez) giderilmeye çalışılmıştır. İlk ayarlama yapıldıktan sonra operatör başka tezgahlarla çalışabilir. İş bittiğinde veya anormal bir durum olduğunda, tezgah operatöre ikaz vererek kendini kapatır.

Tezgahın ikinci bir sınırlaması da elektrot (şablon) hazırlaması ve tüketimidir. Elektroerozyon tezgahı elektrot hazırlanması için diğer tezgahlara muhtaçtır. Fakat onların yardımıyla onların çok zor yapabildiği veya yapamadığı bir çok işi kolaylıkla yapabilir. Bir örnek olarak, keskin köşeli bir dörtgen çukuru freze ile yekpare işlemek mümkün değildir. Erkek bir dörtgen ise kolaydır. İşlenen bu erkek dörtgen elektrod kullanılarak elektroerozyon tezgahında keskin köşeli bir dörtgen çukur kolaylıkla işlenir. Dolayısıyla elektroerozyon tezgahları, diğer tezgahlarla birbirlerini tamamlayarak kompleks formları işlemede ve maliyeti düşürmede yarar sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder