MESLEKİ BİLGİ


TÜRK TAKIM TEZGAHLARI

Türk takım tezgahları sektörü yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olup, Avrupa ülkelerindeki asırlık kuruluşlarla karşılaştırıldığında sektörümüzün oldukça genç olduğu söylenebilir.
Takım tezgahları yatırım malı olması nedeni ile ekonominin istikrar bulması ile ancak hareketlenen ve en ufak ekonomik çalkantılarda dahi ilk olarak etkilenen bir sektördür. Değil ülke ekonomisinde, metal işleyen herhangi bir sektörde meydana gelen bir ekonomik kriz, yatırımcının en önce takım tezgahları ile ilgili talebini ertelemesine neden olmaktadır. Yani ülkemizde takım tezgahları sektörü krizlerden en önce etkilenen ve en son krizden kurtulan sektör konumundadır.

Metalik Malzemeler
 
Mühendislik uygulamalarında çok önemli bir yer tutan metal ve alaşımları çok kristal yapılı inorganik malzemelerdir. Metaller homojen yapılı, düzenli atomik dizilime sahip elektrik ve ısı iletkenliği yüksek, saf halleri oldukça esnek olan demir, bakır, alüminyum gibi yapı malzemeleridir. Metalik malzemelerin atomları arası bağlar metalik bağla bağlanırlar. Metal atomlarının valans elektron sayısı en fazla 3 olabildiğinden bu elektronlarını rahatça serbest bırakabilirler ve elektron veren atom + yükle yüklenirken çevresinde bulunan – yüklü serbest elekron bulutu ile zıt kutuplu çekim kuvveti ile bir arada bulunurlar. Bu serbest elektron bulutlarına elektrik akımı verildiğinde kolaylıkla elektron akımı sağlanır; ayrıca bu özelliğinden dolayı saf metalik malzemelere esneklik verir. Metaller doğada çoğunlukla oksit, kükürt ve karbonatlı cevherler halinde bulunur. Alaşımları saf metallerden daha iyi mekanik özelliklere sahiptirler. Uygulamada çoğunlukla mekanik özelliklerinin düşüklüğü nedeniyle saf metaller kullanılmaz. Alaşımlandırılarak, soğuk şekillendirmeyle, ısıl işlemlerle faz dönüşümleri ile sertlik ve diğer mekanik özellikler geliştirilebilir. Koordinasyon sayısı çoğunda 12 diğerlerinde 8 olup bu nedenle özgül ağırlıkları diğer malzeme türlerine göre daha fazladır.

Malzemeler, atomik düzeyde kristal sistemlere sahiptirler!


Doğada maddelerin bir çoğunun atomik dizilimi düzenlidir. Bazılarının atomik dizilimi düzenli değil karmaşık olup amorf yapılıdır. Atomik dizilimi düzenli olan maddelerin ise 7 farklı tipte atomik dizilimleri vardır. Bunlar kübik, tetragonal, hegzagonal, monoklinik, triklinik, rombohedral, ortorombik kristal sitemleridir. Bunlar içinde metalik malzemelerde en çok bulunan kristal sistemleri kübik, tetragonal ve hegzagonal’dir.







Kübik Kristal Sistemlerde Düzlemlerin Belirlenmesi



FAZ KAVRAMI


Kendine has kimyasal bileşime, atomik dizilime, kristal yapıya ve özelliklere sahip yapılardır.

Malzemeyi oluşturan bu faz ya da fazla malzemenin genel özelliklerini etkilerler.

Alaşımlar çoğunlukla çok faz içerirler, ancak tek fazlı olarak da bulunabilirler.

Saf metal ya da malzemeler tek fazlıdırlar.
 

MAZAK CNC



MASTERCAM TORNALAMA





mastercamx ekran görüntüleri



mastercamx ekran görüntüleri

Şimdi bu zımpırtılar ne işe yarar bakalım

fit geometry to screen : tüm  objeleri çizim ekranına sıgdırır

pan : seçilen objeyi mouse sol  tuşuna basılarak ekranda istenilen noktaya sürükler

set screen center :seçilen noktayı çizim ekranının orta boktası yapar

repaint screen :çizim ekranındaki objelerin çizimini yeniler

regenerate screen : ekran görüntüsünü yeniden oluşturur

zoom window : pencere yöntemi ile objeleri zoom yapar

zoom target : belirlenen 2 nokta arasını ekrana sıgdırır. seçilen ilk nokta ekranın ortası olur. ikince nokta zoom dikdörtgenin sınırını oluşturur

unzoom:obje görüntüsünü % 50 kücültür

zoom in out :obje görüntüsünü dinamik olarak zoom yapar.Mouse sol  tuşu  mouse orta tekeri ileri geri oynatılarak büyültüp kücültülür

zoom selected :seçilem  objeyi ekrana sıgacak şekilde zoomlar.Önce obje seçilir sonra simge tıklanır

CATİA KATI MODEL YAPMAK


CATİA SKETCH OLUŞTURMA


Solidworks ve Solidcam Nedir?

SolidWorks yenilikçi, kullanımı kolay, Windows için hazırlanmış 3 boyutlu tasarım programıdır. SolidWorks her türlü makine, tesis, ürün tasarımında kullanıcıya Windows'un kolaylıklarını kullanarak hızlı bir şekilde çizim yapmasını sağlar.
SolidWorks parasolid prensibinde çalıştığı için kullanıcıya, tasarımın her aşamasında müdahale şansı vererek, modelin boyutlarının, ölçülerinin ve ayrıntılarının istenilen şekilde değiştirilmesi imkanı vardır, saniyelerle ölçülebilecek zaman dilimlerinde teknik resim ve montajların yapılmasını sağlar. Feature tree (tasarım ağacı) ile yapılan işlemlerin sıraları ve yapıları değiştirilebilir. Üstelik yapılan değişiklikler sonucu varsa yapılmış olan montaj ve teknik resim anında güncelleşir. Böylece kullanıcıya teknik resimde veya montajda parçaya müdahale edebilme şansı doğar.
SolidWorks 2000'de ‘'smart mate'' (akıllı montaj) adlı uygulama son derece hızlı montaj yapılmasını sağlar. Bunun dışında sac parçaların açılımını yaparak uzama miktarları hesaplanabilir. Ayrıca katı objeler kullanılarak kesme, yırtma veya şekillendirme işlemleri yapılabilmektedir.
Yapılmış olan tüm bu işlemleri IGES, DXF, DWG, SAT(ACIS), STL, STEP, VDA, VRML, parasolid dosyalarından kayıt veya transfer yapılabilir.

 Neden Solid Works?

SolidWorks şu andaki CAD programları arasında kullanımı en kolay olan programdır. Ayrıca bünyesindeki ‘'Hole wizard ‘'(delik sihirbazı ) ile metrik veya inch, havşalı veya faturalı tüm delikleri oluşturarak montaj ve tasarımda hızlılığı sağlar. Yine montajlara hareket verebilir, bu hareketlere çarpma kontrolü ‘'Collision Detection'' yapalabilir, böylece tasarlanmış parçanın prototip maliyeti sıfıra indirilmiş olur. Tüm bu işlemler sonucu oluşturulan dosyaların büyüklükleri diğer programlara nazaran çok daha az yer kaplamakta ve açılım işlem zamanları çok kısa sürede olmaktadır. Montajların çok büyük olması bu özelliği etkilemez. Tasarımlarda foto gerçekçi görüntüler oluşturulabilir ve animasyonlar yapılabilir. Ayrıca SolidWorks bir çok çözüm olanağına sahiptir. Bir kaç örnek vermek gerekirse ; CAMWorks ile parça veya kalıbın takım yolları çıkarabilir, COSMOS/Works ile mukavemet analizleri yapılabilir, ToolBox ile standart makine ve kalıp elamanları kullanılabilir.
CAMWORKS : Parçaların otomatik işlem tanıtımıyla birkaç dakikada takım yolu çıkartabilir. Ayrıca takım yolları kontrol kütüphanesinde kontrolör tiplerine uygun formda çıkarılmaktadır.
COSMOS/WORKS : Montajlar dahil parçaların mukavemet, flambaj, ısı transferleri analizleri yaparak optimizasyon analiziyle parçayı boyutlarında belirlenmiş mukavemet değerlerine göre değişiklikler yapar.
Sonuç olarak SolidWorks 3 boyutlu tasarım için ideal çözümdür.
Kısaca SolidWorks aşağıdaki özellikleri bir arada bulundurmaktadır.

Tasarım

•  Katı modellerin avantajlarını kullanarak kolayca ve hızlı şekilde tasarım yapabilme imkanı sağlar.
•  İstenildiği anda ölçü değiştirerek tasarımı kolayca düzeltebilme imkanı sağlar.
•  Parça tasarımında diğer parçalara bağlı ölçü verebilme imkanı sağlar.
•  Feature Tree (Tasarım Ağacı) sayesinde yapılan işlemlerin sırasını değiştirebilme imkanı sağlar.
•  Nesne kütüphanesi ile sıkça kullanılan unsurları tekrar tekrar kullanabilme imkanı sağlar.
•  Windows'ta kullanılan sürükle-bırak, kes-yapıştır uygulamaları SolidWorks'te de aynı işlevleri yürütür. Örneğin control tuşuna basarak bir unsuru bir yerden bir yere veya bir dosyadan başka bir dosyaya taşıyabilme.
•  Bir parçadan değişik boyutlardaki konfigürasyonlarını Excel'de bir tablo oluşturarak otomatik olarak oluşturabilme imkanı sağlar.
•  Sürükle-bırak tarzı ile tasarımın imalata hazır teknik resimlerini otomatik olarak oluşturabilme imkanı sağlar.
•  Tasarımın herhangi bir anında yapılan değişikliklerde, teknik resimlerin otomatik olarak güncelleşmesi, istenirse teknik resimde yapılan değişikliklerde parçanın veya montajın güncelleşmesi imkanı vardır.


Karmaşık sac parçaların açılımlarını elde eder. Saclar ister düz ister konik olsun SolidWorks'te açılımlarını elde edebilme, otomatik olarak teknik resmini çıkarabilme imkanı sağlar.





1 yorum: