Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Gördüğü yoğun ilgi nedeniyle Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli? isimli yazıma devam ediyorum. Bu ikinci yazıda bazı pratik noktaları saymaya çalışacağım genelde gözden kaçan ama makineyi aldıktan sonra sinirimizi bozabilecek veya bizi mutlu edecek noktalar. Aslında aşağıda anlatacaklarımın bir kısmını birçok dijital araç için genelleyebilirsiniz.Neyse...Başlayalım...
1- Hafıza kartı:
Bazı markalar örneğin sony kendi özel hafıza kartını kullanıyor bu da diğer aletlerde örneğin video tel vs kullandığınız kartları Sony de kullanamazsınız demek. Makineleri incelerken hafıza kartı tipi alanı görürsünüz makbul olan performanslı kart tipleri CF ve SD dir. Birçok makine bu iki tipten birini kullandığından ileride hafıza kartı kullanan başka bir alet aldığınızda ya da elinizde böyle bir alet var ise, kart yatırımından bir ölçüde kurtulabilirsiniz.Ayrıca bu tip kartları birden fazla üretici ürettiğinde daha uygun fiyatlara alternatifler bulma olanağınız da olacaktır.Tabii bu bir seçim meselesidir örneğin Sony de çok beğendiğiniz özellikler var ise hafıza kartı uyumundan vazgeçmenizde sakınca yoktur. Amacım bunu yaparken bilinçi olabilmenize yardımcı olmak.

2- Pil:
Benzer şekilde birçok marka kendi özel şarj edilebilir pilini kullanıyor. Avantajı çok uzun süre gitmesi. Dezavantajı ise dışarıdayken biterse ve şarj aleti yanınızda olmazsa çekime devam edemeziniz.Ayrıca bu tip piller pahallı olduğundan yedek pil edinmekte masraflıdır. Bazı makineler bildiğimiz kalem pil kullanır. Kalem pil çabuk biter ama şarj edilebilir kalem pil uzun süre idare eder. Bunun için ekstradan pil ve şarj cihazı almanız gerekebilir ama sokak ortasında şarjlı pilleriniz biterse herhangi bir bakkaldan kalem pil alabilirsin.Diğer taraftan şarj edilebilir kalem piller markalara özel pillerden daha ucuz olduğundan yedek pil edinmek kolaydır.Bu da yine hafıza kartında olduğu gibi bir tercih meselesidir.
3- Manuel ve ince ayarlar:
Bazı makineler sırf ileri düzey ayarları barındırdıkları için daha pahallıdırlar. Bu tür makinelere amatör ve pro arası diyebiliriz. Sadece anı fotografı tipinde çekim yapacaksanız bu özelliklere para vermek akıllıca olmayacaktır Ancak fotografı bir hobi olarak ta düşünebilirim diyorsanız aksine bu özellikleri barındıran bir makine edinmelisiniz.
4- Zoom aldatmacası:
Birçok makine de 3x zoom 4x dijital zoom gibi şeyler görürsünüz. İlk söylenecek şey dijital zoom gerçek anlamda zoom değildir, bir yazılım vasıtası ile zoom yaparmış gibi görüntüyü büyütür. Bu da büyük ölçüde görüntüde kalite kaybına sebebp olur. Ben kendi adıma dijital zoom u hiç kullanmadım ve makine seçerken de bunu hiç dikkate almadım.
Diğer taraftan, 3x zoom ne demektir peki? Objektifinizin önüne baktığınızda 18mm-180mm gibi şeyler görürsünüz. Bu rakamlar odak uzaklığını belirtir. Basitçe anlatmak gerekir ise rakam ne kadar küçükse görüş açınız artar. Rakam büyüdükçe görüş açınız azalır ve uzaktaki nesneleri büyütme oranınız artar. Zoom objektiflerde bulunan iki rakam en düşük odak uzunluğu ile en yükseğini belirtir. Bu iki rakamı birbirine bölerseniz işte o 3x 5x vs ye ulaşırsınız.
Mesela 18mm-180mm minimum ve maksimum odak uzunluklarına sahip bir objektif 10x dır. Ancak 28mm-280mm de 10x dır ve bu objektifin uzağı yakına getirme yeteneği daha fazladır. Yani 10x demek ,yaygın kanının aksine, daha fazla zoom yapabilirim, daha uzağı çekebilirim demek değildir. Bu noktaya dikkat etmelisiniz. Özellikle de sabit objektifli kompakt dediğimiz türden bir makine alıyorsanız. Amacınız daha uzağı çekmek ise geniş zoom aralığı yüzünden  pahallı olabilecek  18mm-180mm bir makine almak yerine 35mm-220mm bir makine alabilirsiniz mesela (not: rakamlar tamamen uydurulmuştur örnek olabilmesi için). Diğer taraftan geniş kareler çekme niyetindeyseniz 28mm yerine 18mm minimum odağı olan bir makine daha çok işinizi görecektir.


5- Megapiksel Aldatmacası:
Bundan ilk yazıda bahsettim ancak bütünlüğü korumak için tekrar anlatmak istiyorum. Günümüzde yüksek megapiksel=daha iyi, daha kaliteli fotograf gibi bir kanı var. Megapiksel sayısı çözünüklüğü belirtir. Yani aynı görüntüyü oluşturmak için kaç adet minik noktacık kullandığınız söyler size. Elbette noktacık sayısı artarsa keskinlik artar. Ancak eğer kareyi belirli bir boyutun üzerinde basmıyorsanız farkı görmeniz mümkün değildir (ya da kareyi yüzlerce kez pc de büyütmüyorsanız). Örneğin 6 Megapiksel A3 kağıdı boyutunda baskı almak için yeterlidir. A3 den büyük baskı almayacaksanız daha fazla megapiksel için para vermek anlamsız olacaktır.
Önemli olan kaç piksel olduğundan çok piksellerin kalitesidir. Bu da kullanılan görüntü işlemci yazılımdan CCD ye (dijital film de diyebiliriz buna), objektif kalitesine kadar pek çok değişkene bağlıdır Örneğin gerçekten kaliteli bir objektife sahip  6 MP bir makine uyduruk bir objektife sahip 10MP bir makineden çok ama çok daha iyi sonuç verecektir.
Objektif, CCD gibi bileşenlerin kalitesini rakamlarla vs ölçmek zor olduğundan kendini ispat etmiş markaları seçmek hüsrana uğramanızı engelleyecektir.
Fotograf alanında isim yapmış markaları seçmenizi öneririm. Bunlar Canon,Nikon,Pentax,Olympus ve her ne kadar asıl işleri fotograf olmasa da Leica objektifleri ile Panasonic ve Zeiss objektifleri ve birçok üreticiye verdiği CCD leri Sony olarak özetlenebilir. Ayrıca, Fujifilm özellikle bazı modelleri ile adından söz ettirmekte ve kesinlikle kötü bir marka değil, sizi hüsrana uğratacağını sanmam. Samsung da yine son zamanda Pentax ile de yaptığı işbirlikleri ile adından söz ettiriyor. Ancak Samsung un bazı modellerinin mp3 çalar vs gibi özellikler de barındırdığını duydum. Kanımca bir fotograf makinesi sadece bu iş için yapılmış olmalı (hadi en fazla ufak tefen film çeksin). Nasıl fotograf çeken telefonlar gerçekten fotograf makinesi değil ise hem mp3 çalar hem de fotograf makinesi olan bir alet ikisinden birini tam olarak yapmıyordur diye düşünüyorum.Tabii bu kişisel fikrim benim.
6- Makineyi deneyin:
Eğer fırsatınız var ise makineyi deneyin menülerine vs... bakın. Sonuçta en iyi makine sizin en rahat kullanacağınız en çabuk ısınacağınız makinedir bir yerde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder