Üretimde verimliliği ve kaliteyi arttırmak amacıyla 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren iki yaklaşım söz konusu olmuştur. Bunlardan biri; CAD-Computer Aided Design (BDT-Bilgisayar Destekli Tasarım)
diğeri ise; CAM-Computer Aided Manufacturing (BDÜ-Bilgisayar Destekli Üretim)
kavramlarıdır. CAD, bilgisayarı tasarımın oluşturulmasında ve üzerinde değişiklikler yapılmasında kullanan,
ürünün ekranda izlenmesine imkan veren işlemlerin bütünüdür. BDT (CAD), BDÜ (CAM) ile birleşerek bir entegrasyon olarak kullanılmaktadır. Günümüzde pek çok üretim tesisinde BDT (CAD), tek başına kullanılmaktadır. BDT’nin üretim sistemlerindeki rolü; “ürün tasarımını”
gerçekleştirmek ve üretim için gerekli olan “veri tabanı”’nı hazırlamaktır. Üretilebilecek parça boyutlarının yanında gerekli tüm teknik bilgileri bu veri tabanında toplayıp, saklamak mümkündür. CAM sistemlerinde prensip, üretimin bütün safhalarında bilgisayar yardımının alınmasıdır.Tezgahların kontrolü, işlem planlaması, malzemelerin taşınması, kalite kontrol safhaları, bu sistem içerisinde bilgisayarın kullanılma yerleridir. Bu açıdan BDÜ (CAM) genel olarak, “Bir hammaddeyi satışa hazır hale gelmiş ürüne çeviren, bilgisayar kontrollü üretim teknikleri ve onların ön hazırlık basamaklarının tümü olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan B.D.Ü. dendiğinde bilgisayar kontrollü tezgahlar ile yapılan üretim anlaşılmaktadır. Bu tezgahlar
B.D.Ü.’nün sadece bir bölümü olup, üretilecek parçalar için gerekli tezgah programları “Bilgisayar Destekli İşlem Planlama” programları yardımı ile hazırlanır ve tezgah hafızasına yüklenir. CAPP-Computer Aided Process Planning (BDİP-Bilgisayar Destekli İşlem Planlama)Bilgisayar destekli üretim içindeki en büyük zorluklardan biri de Bilgisayar destekli tasarımda hazırlanmış ürün bilgilerine bağlı olarak tezgah programlarının hazırlanması ve ilgili tezgaha zaman kaybetmeden aktarılmasıdır. CAD ile CAM arasındaki bu boşluk CAPP ile tamamlanmaktadır. CAPP üretimin en güç aşamalarından biridir. Bu adımda, tasarımcının
tecrübeleri ön plana çıkmaktadır. Tasarımcı, CAD veri tabanındaki ürünün işlenmesi ile bilgileri herhangi bir program yardımıyla ortaya koyar. Bu bilgilerin çıkarımı, ürün üzerindeki tezgah operasyonlarının sıralanması, tezgah fonksiyonlarının harekete geçirilmesi, ilgili bilgilerin dökümü ve CA/CAM sisteminde kullanılan tezgahın formatına dönüştürülmesi ve tezgah hafızasına aktarılması bu adımın temel ögeleridir. Özetlemek gerekirse, CAM ile bir ürün kullanıcıya sunulmadan önce aşağıdaki işlemlerden geçmektedir:
-Bilgisayar destekli tasarım yazılımlarından biri ile tasarımın yapılması
-Bilgisayar destekli işlem planlaması yaparak herhangi bir tezgah için gerekli üretim
programının hazırlanması
-İşparçasının “Bilgisayar denetimli bir tezgahta (CNC) üretilmesi”
Genellikle işlem planlama programları, belirli bir talaşlı üretim metodu için hazırlanmaktadır.
Örneğin, tornalama, frezeleme veya delme işlemi gibi. Daha sonra bu yazılımlar bir araya getirilip yazılım paketleri (software) oluşturulmaktadır. Bir tek NC tezgah için program hazırlanabileceği gibi, bir programın bir çok tezgahta kullanılmasına imkan verecek post processor (son işlemci) ‘ler geliştirilmiştir. Son işlemciler, kesicinin izleyeceği yolu, kullanılacak tezgahın formatına göre hazırlayan bilgisayar programlarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder