Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi nedir?



Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi hekimin dikkatli fizik muayenesinden sonra planlanır.
Lekelerin iyi huylu, kötü huylu leke ayırımı dikkatlice yapılmalıdır.  Cilt lekelerinde hekim muayenesi takiben, gerekli durumlarda biyopsi alınmasına ve patolojik tanıya gereksinim duyulur.  Leke tedavisinde birkaç yöntem tek başına kullanılabildiği gibi, kombine tedavi metotları da uygulanır.  
Leke tedavisinde sıklıkla uygulanan tedavi yöntemleri;
Medikal tedavi: Kullanılan bazı ilaçlar ile lekenin soldurulması, uzun süreli tedavidir.  Tedavi başarı oranı hastalar tarafından tatmin edici bulunmaz.
Peelingler, Kimyasal asitler veya mekanik dermabrazyon cihazları ile lekenin soldurularak tedavisidir. Uzun süreli tedavi olup maliyeti yüksektir. Aynı zamanda dermabrazyon işlemi sonrası deri de kalıcı skar oluşabilir.
Kriyoterapi: Lekenin dondurularak ortadan kaldırılmasıdır.  Maliyeti yüksek ve skar kalma ihtimali olan işlemdir.
Lazerterapi: Leke dövme tedavisine özel olarak üretilmiş lazer cihazları ile kısa sürede etkin leke tedavisi sağlanabilir. Maliyeti düşük, kısa sürede tatmin edici tedavi sonuçlarına ulaşılabilir

Lazerle Cilt Lekesi tedavisi nasıl yapılır?
Cilt lekesi tedavisinde kullanılan lazerler sadece bu tıbbi durum için üretilmiş özellikte olan cihazlar.  Bu cihazlar ile sadece leke tedavisi yapılır.  Kliniklerde başka amaçlar için (epilasyon, damar tedavisi…) kullanılan lazer cihazları ile leke tedavisinde tatmin edici sonuçlar almak mümkün değil.
Leke tedavisinde kullanılan lazerler Q Switched özellikte ve nanosaniye çok kısa atış sürelerine sahip olmalıdır. Genellikle Cilt Lekesi tedavisi işleminde Q Switched Nd YAG- KTP lazer sistemleri ve veya Nd YAG Lazer sistemleri tercih edilmektedir.
Cilt lekeleri cilde nazaran daha koyu renge sahiptir.  Cilt üzerinde leke görünümünü oluşturan, lekenin sahip olduğu melanin boyasıdır. Lazer tedavilerinde hedef melanin boyasıdır.  Uygulamada leke üzerine uygulanan lazer enerjisi cildi geçerek, lekenin sahip olduğu melanin boyası tarafından absorbe edilir (emilir), emilim ile birlikte ısı ortaya çıkar.  Ortaya çıkan ısı melanin boyasını parçalar, daha küçük boyutlara böler.  Melanin boyasının boyutlarının küçülmesi ile lekede solma görülür, zamanla küçük parçalara ayrılan melanin boyası vücut tarafından ortadan kaldırılır. 
Lazerle Cilt lekesi tedavisi son yıllarda tüm dünya da güvenle kullanılan; sonuçları tatmin edici, yan etkileri az, maliyeti düşük, günlük aktiviteleri kısıtlamayan en etkin tedavi yöntemidir.
- Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi kaç seans gereklidir?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde lekenin yapısına, yoğunluğuna, oluşma şekline, renkli olup olmamasına bağlı olarak; 1-4 seans ta tedavi sonuçlanır.  Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde başarı oranı %80-90’e yakın.  Seanslar  4-6 hafta aralıklarla uygulanır.
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde tedavi süreci ve sonucu hakkında en sağlıklı bilgi hekiminin  ilk görüşme seansı sonrasında verilir.
 - Seans süresi nedir?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde seans süresi lekenin yapısına, yoğunluğuna, oluşma şekline, renkli olup olmamasına  bağlı olarak değişim gösterir. Tüm yüz Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi uygulaması yaklaşık 40 dk sürmektedir. Uygulama sonrasında kişi hekim önerileri ile normal hayatına hemen döner.
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde tedavi süresi hakkında en sağlıklı bilgi hekiminin  ilk görüşme seansı sonrasında verilir.
 - Seans ücreti nedir?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinde ücretlendirme seans başına belirlenir.  Seans ücretleri lekenin yapısı ve leke genişliğine bağlı olarak değişir.  Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi seans ücreti hakkında en sağlıklı bilgi hekiminin ilk görüşme seansı sonrasında verilir

 -
Tedavi sonrası lekeler tekrar oluşabilir mi?
Lazerle leke tedavisi sonrası lekeler tekrar gelişebilir, ancak daha önce lazer uygulaması yapılmış bir bölgede lekenin tekrar oluşma olasılığı, lazer uygulaması yapılmamış bir bölgeye göre daha düşüktür. Aynı zamanda lazer tedavisi sürecinde gerekli uyarılara riayet edilmediği durumlarda leke oluşumları görülebilmektedir.
 - Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi kimlere uygulanmaz?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi etik yaklaşımla hamilelere, uygulanmaz.  Bunu yanında çok ağır kalp ve şeker hastalığı olanlara, epilepsi hastalığı olanlara, uygulama bölgesinde deri hastalığı olanlara uygulama yapılmaz.  Yukarıda sayılan durumlar dışında lazerle leke-dövme tedavisi 12 yaş üstünde herkese uygulanabilir.
 - Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinin yan etkileri nedir?
Genel olarak lazerle leke-dövme tedavisinden sonra yan etkilere oldukça az rastlanır.  Tedavi sonrası hasta günlük aktivitelerine hemen dönebilir.  Lazer ışığının leke üzerine uygulanması ile uygulama bölgesinde hafif kızarıklık, kabarıklık, yanma hissi görülebilir. Bu şikayetler birkaç günde geriler. 
Ayrıca; Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi uygulamasından sonra lekede koyulaşma görülür, günler içersinde lekenin renginde açılma ve solma görülür.  Uygulamadan 3 hafta sonra leke tedavisinin son hali görülür. 
 - Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi önce neler yapmalıyım?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinden önce hekim tarafından ayrıntılı fiziki muayene yapılır.  Lekenin değerlendirmesi yapılacak iyi huylu-kötü huylu leke formasyonları değerlendirilir.  Gerekli olduğuna karar verilmesi durumunda lekeden biopsi alınır, patolojik yönden değerlendirmesi yapılır.  Bu değerlendirmelerin sonucuna göre tedavi planlanır.
  • Uygulamadan 2 hafta önce güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemeli.
  • Sistemik hastalığı olan, ilaç kullanımını olan hastalar, hasta dosyalarını ve varsa tahlil sonuçlarını hekimine mutlaka iletmeleri gerekir.
- Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisinden sonra neler yapmalıyım?
Lazer ile Cilt Lekesi Tedavisi sonrasında hasta günlük aktivitelerine hemen döner.  Bunu yanında yan etkiler ve tedavinin başarı oranını artırmak amacıyla bazı uyarılar önem kazanır.
·         Uygulama sonrası tedavi bölgesi hekim tarafından önerilen bir krem ile nemlendirilmeli, gerekli durumlarda hekim tarafından tedavi edici kremler önerilir. 
·         Uygulama sonrası mutlaka önerilen bir güneş koruyucu krem ile koruma sağlanmalı. (2 hafta).
·         Uygulama sonrası, tedavi bölgesinin güneşten korunmalı, solaryuma girilmemeli. (2 hafta).
·         Uygulama bölgesine başka kozmetik işlem (peeling gibi) yaptırılmamalı. (4 hafta)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder