TALAŞ KALDIRMA İŞLEMİNİN ESASLARI

İmalatın amacı hammadde halinde bulunan malzemeyi herhangi bir şekle dönüştürmektir.  İmalatın hedefi olan ürün, üretim araçları ile gerçekleştirilir. Çok geniş anlamda tüm üretim araçlarına takım tezgahı denir. Dar anlamda: metal, plastik, ahşap gibi malzemeleri işleyerek belirli bir şekil veren üretim araçlarına takım tezgahı denir. İmalat yöntemleri iki gruba ayrılır bunlar: Mekanik ve Fiziksel-kimyasal Yöntemleridir.

1.      Mekanik Yöntemler: Mekanik imalat yöntemleri Talaşlı ve talaşsız olmak üzere iki gruba ayrılır.
·         Talaşlı imalat yöntemleri: Talaş kaldırılarak şekil verilen üretim yöntemlerdir. Tornalama, Frezeleme, planyalama, vargelleme, taşlama, honlama işlemleri bu grupta incelenir.
·         Talaşsız imalat yöntemleri: talaş kaldırmadan yapılan şekillendirmeler yolu ile yapılan üretimlerdir. Yöntemler şunlardır. Döküm, dövme, presleme, haddeleme, çekme, derin çekme,  sıvama, bükme, kaynak, lehim    

2. Fiziksel-kimyasal Yöntemler: elektron ve laser ışınları ile işleme yöntemleridir.


Çok kısa sürede gerçekleşmesine karşın talaşsız imalat yöntemleri ile parçada yüzey, boyut ve şekil kalitesi bakımından istenilen kalite sağlanamamaktadır. Buna karşın herhangi bir malzeme kaybı yoktur. Yapı daha dayanıklıdır. İstenilen kalitenin sağlanması amacıyla talaşlı imalat yöntemleri tercih edilir. Bu yolla istenilen yüzey kalitesi sağlanır. Bu nedenle talaşlı imalat işleminde en önemli hususlar:
·         Üretimin mümkün olan en düşük maliyetle,
·         Arzu edilen kalitede
·         En kısa sürede gerçekleşmesidir.

Üretimin hedefi; işleme görevinin teknik ve ekonomik yönden en az yük (maliyet), işçi açısından ise en yüksek emniyetle yerine getirilmesidir. Genel olarak, iş parçası için istenen işlevsel toleranslar gerçekleşmişse teknik olarak iş parçası optimal işlenmiş demektir. Bu toleransların gerçekleşmesi takım-tezgah-iş parçası ilişkisi ile gerçekleşir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder